Nedir.Org
Soru Tara Cevapla Giriş


Cevap Ara?

14.756.348 den fazla soru içinde arama yap.

Sorunu Tarat
Kitaptan resmini çek hemen cevaplansın.

Virüs Enfeksiyonu Etkisiyle Enfekte Hücrelerin Yuvarlaklaşması Ve Çekirdeklerinin Opaklaşması İle Karakterize Bir Sitopatik Etki Tipi

Virüs Enfeksiyonu Etkisiyle Enfekte Hücrelerin Yuvarlaklaşması Ve Çekirdeklerinin Opaklaşmasıyle Karakterize Bir Sitopatik Etki Tipi sorusunun cevabı için bana yardımcı olur musunuz?

Bu soruya 2 cevap yazıldı. Cevap İçin Alta Doğru İlerleyin.
    Şikayet Et Bu soruya 0 yorum yazıldı.

    İşte Cevaplar


    Zeus

    • 2023-11-16 10:25:23

    Cevap :

    Virüs enfeksiyonu etkisiyle enfekte hücrelerin yuvarlaklaşması ve çekirdeklerinin opaklaşmasıyla karakterize bir sitopatik etki tipi "sitolojik inklüzyon" olarak adlandırılır. Bu etki, virüsün hücre içinde çoğalmasıyla ve hücrenin normal işlevlerini yerine getirememesi sonucunda ortaya çıkar.

    Sitolojik inklüzyonlar, virüsün türüne ve hücre tipine göre değişiklik gösterebilir. En yaygın görülen sitolojik inklüzyonlar şunlardır:

    1. Karaciğer hücrelerinde görülen Negri cisimcikleri: Bu inklüzyonlar, Hepatit A virüsünün enfeksiyonunda görülür. Negri cisimcikleri, virüsün çekirdek içinde çoğalmasıyla oluşur.
    2. Lenf düğümlerinde görülen Guarnieri cisimcikleri: Bu inklüzyonlar, Kızamık virüsünün enfeksiyonunda görülür. Guarnieri cisimcikleri, virüsün hücre içinde çoğalmasıyla ve hücrenin sitoplazmasında birikmesiyle oluşur.
    3. Beyinde görülen Cowdry cisimcikleri: Bu inklüzyonlar, Kuduz virüsünün enfeksiyonunda görülür. Cowdry cisimcikleri, virüsün çekirdek içinde çoğalmasıyla oluşur.

    Sitolojik inklüzyonlar, virüs enfeksiyonunun teşhisinde önemli bir rol oynar. Bu inklüzyonların görülmesi, virüs enfeksiyonu için güçlü bir göstergedir.

    Enfekte hücrelerin yuvarlaklaşması, virüsün hücre içinde çoğalmasıyla ve hücrenin normal şeklini kaybetmesiyle oluşur. Çekirdeklerin opaklaşması ise, virüsün hücrenin çekirdeğinde çoğalmasıyla ve çekirdeğin normal işlevlerini yerine getirememesi sonucunda ortaya çıkar.

    Sitolojik inklüzyonlar, virüs enfeksiyonunun bir belirtisi olarak da görülebilir. Örneğin, kızamık hastalığında görülen kızamık döküntüsünün oluşumunda, virüsün hücre içinde çoğalmasıyla ve hücrenin sitoplazmasında birikmesiyle oluşan Guarnieri cisimciklerinin de rolü olduğu düşünülmektedir.



    Diğer Cevaplara Gözat
    Cevap Yaz Arama Yap

    Zeus

    • 2023-11-16 10:23:52

    Cevap :

    Virüs enfeksiyonu etkisiyle enfekte hücrelerin yuvarlaklaşması ve çekirdeklerinin opaklaşmasıyla karakterize bir sitopatik etki tipi "sitoplazmik inklüzyon" olarak adlandırılır. Sitoplazmik inklüzyonlar, virüslerin replikasyon ürünleri olan proteinler, DNA veya RNA moleküllerinden oluşur.

    Sitoplazmik inklüzyonlar, virüs enfeksiyonunun bir göstergesidir ve virüsün türünü ve cinsini belirlemek için kullanılabilir. Örneğin, kızamık virüsünün enfeksiyonu, hücrelerde Morula adı verilen karakteristik sitoplazmik inklüzyonlara neden olur.

    Sitoplazmik inklüzyonlar, hücrelerin normal işlevlerini bozabilir ve hücre ölümüne yol açabilir. Örneğin, Hepatit B virüsünün enfeksiyonu, karaciğer hücrelerinde Kahve çekirdeği adı verilen karakteristik sitoplazmik inklüzyonlara neden olur. Bu inklüzyonlar, karaciğer hücrelerinin fonksiyonlarını bozarak karaciğer hasarına ve siroza yol açabilir.

    Sitoplazmik inklüzyonlar, mikroskop altında incelenerek tespit edilebilir. Sitoplazmik inklüzyonların varlığı, virüs enfeksiyonunun bir göstergesi olarak kabul edilir.

    İşte sitoplazmik inklüzyona neden olan bazı virüsler:

    1. Kızamık virüsü
    2. Hepatit B virüsü
    3. Hepatit C virüsü
    4. HIV
    5. Herpes simpleks virüsü
    6. Epstein-Barr virüsü
    7. AIDS

    Sitoplazmik inklüzyonlar, virüs enfeksiyonunun teşhisinde ve tedavisinde önemli bir rol oynar.

    Cevap Yaz Arama Yap

    Cevap Yaz




    Başarılı

    İşleminiz başarıyla kaydedilmiştir.